Resultatoptimering

Genom att på ett strukturerat sätt följa produktionen, timmerklass för timmerklass, kan man tämligen snart börja utläsa en mängd olika parametrar.

N

Hur träffar vi timmerklassen, in i såglinjen?

N

Utfall stycketal mot tänkt postning?

N

Verkligt utfall dimensioner per postning.

N

Verkligt utbyte.

N

Producerat per tidsenhet, volym och stycketal.

N

TA värde, produktivitet.

N

Värde utfall per sågad m3sv.

N

Intjäning per timme.

N

Största stopporsaker.

Göran Lundgren

När vi snart börjar ha lite koll på ovanstående per timmerklass, kommer vi med all sannolikhet se t.ex:

Värdet i samma timmerklass med olika postningar kan skilja 100 – 200 kr per m3sv. Och vad kostar det t.ex, när vi ”fyller på” med en grövre post för att klara en leverans?

När vi tittar på intjäning per timme, så skiljer det…..mycket, på olika alternativ i samma timmerklass.

När man börjar få ”grepp” på detta, kan man göra en analys och plan, som företagets marknadsavdelning måste vara drivande i. Kan vi renodla i de olika timmerklasserna, för att optimera resultatet?

Det betyder inte att man tar bort produkter, utan att man försöker lägga dem där de är optimal.

När detta är gjort, kan man ”skruva” på timmerklasserna för att optimera ytterligare. I och med att vi vet vad vi sågar i den klassen kan vi göra det.

Om och när vi har gjort detta, har vi förutsättningar att bli mycket med leveranssäkra. Vi vet tämligen väl hur mycket timmer som ”trillar” in varje månad i respektive timmerklass, och vi har en tydlig bild vad vi sågar i den klassen.

En annan effekt är att vi kan bli produktivare, då vi sågar i ett tydligt återkommande mönster. Samt att man då också kan ”skruva” på kvalitét/förbättringar i och med att vi repeterar samma återkommande.